maandag 19 januari 2009

vrijdag - maandag

Vrijdag:

Vanochtend hebben Julie en Marijke pannenkoeken gebakken voor Bieke en Elien.
Ze vonden het baie lekker! Na het ontbijt zijn we naar de universiteitsbib gaan kijken waar Elra werkt. Het was indrukwekkend. Groot, veel rekenaars, aparte medialokaaltjes, vreemde werktafels, …. Daarna even naar het internetcafé waar Bieke kon skypen met haar thuisfront.

Nadien hebben we voor het eerst contact gehad met Jourie. Zijn Afrikaans ging baie vinnig.
Ons kan nie alles verstaan nie. We zijn wat meer over de scholen te weten gekomen en we kregen ook meer uitleg over het onderwijssysteem. Bieke en Elien gaan naar Waemakersvallei (wagenmakersvallei) en Julie en Marijke gaan naar de Bergrivier .
Deze scholen starten pas op woensdag, maar maandag mogen wij al een bezoekje brengen.

In de namiddag zijn we terug naar Paarl gereden en hebben we er even rondgewandeld.
‘s Avonds kregen we de vraag om mee naar een Town-ship te gaan. Even samen besproken en toch besloten om naar Stellenbosch te gaan.

Zaterdag:

Deze ochtend hebben Elien en Julie even contact gezocht met het thuisfront via skype.
In de namiddag zijn we naar Stellenbosch gereden. Daar hebben we eerst op de Afrikaanse markt gekuierd en een paar souvenirs gekocht. Nadien hebben we afgesproken met Sebastien, onze vliegtuigvriend. Hij heeft ons even rondgeleid in Stellenbosch en onderweg zijn we een melkskommel gaan drinken. Na het korte, maar aangename bezoek aan het ‘dutch-huis’, waar onze duitse vliegtuigvriend verblijft, zijn we met een hele bende iets gaan eten bij beads.
Na een lekkere maaltijd zijn we nog iets gaan drinken in een echt studentencafe. Baie mooie jongens...

Zondag:

We begonnen onze dag goed met een kerkbezoek zonder Johan en Elra. De predikant ratelde maar door en sprong van de Afrikaanse hak op de tak.Zelfs de Afrikaanse Grietje (wordt uitgesproken als griekie) verstond er ook niets van. Grietje is de vrouw van Jourie en zij waren ook aanwezig in de kerk. Nadien hebben we een bezoek gebracht aan het Leeuwenpark. Klein park, maar knap! Het was heel INDRUKWEKKEND en immens groot. De leeuwen worden daar opgevangen als ze niet meer in het wild kunnen leven. Zo komen ze niet terecht in het circus, dierentuin of canned hunting. (dieren in een kleine omgeving waarop wordt geschoten.)

Al snel waren we rond en besloten we naar Paarl mall te gaan. Een tripje waarop je normaal maar een half uur op rijdt. Wij deden er maar liefst anderhalf uur over. (Hopeloos verkeerd gereden, maar wel veel sightseeing gedaan) Gelukkig was de mall open en dit voor op een zonnige zondag.

‘s Avonds goed gebraai met Elra en Johan en genoten van een heerlijke stukje kudu (een soort springbok) en daarna een stukje zelfgemaakte Cake.


Maandag:

Bieke:

Eerst heb ik wat geskyped met het thuisfront, Lotje (de hond) keek maar wat raar, mama was blij en papa had speciaal even zijn werk aan de kant gelegd voor mij.
Moeke en voke waren heel gelukkig om mij eens te zien via de webcam, ik was ook blij om hen eens te horen!

Nadien zijn Bieke en Elien eens een bezoekje gaan brengen aan die skool (Waemakersvallei).
Toen we de school zagen, gaf het meteen al een goede indruk.
We werden voorgesteld aan de directeur en de leerkrachten, het waren baie vriendelike mensen!
In het schooltje zagen we een bord hangen waarop stond wat ze willen bereiken met de kinderen (de foto volgt!)
Morgen leren we de school beter leren kennen en worden we door Helena (de leerkracht) opgepikt voor ons huisje om 15 na 7.

Marijke en Julie:

Doordat er een brand was geweest in de school, werd er aan ons gevraagd om vandaag al te gaan helpen. We moesten dus vroeg uit ons bed. Om half acht stonden we buiten klaar om naar de stageschool te gaan. De snelle rit eindigde nogal stoffig. We stonden verbaast te kijken en lieten alles op ons afkomen. We beseften dat we hier 6 weken stage zullen doen.

We wilden even een kijkje nemen rond het gebouw en de juffen waarschuwden ons voor slangen en spinnen. Voorzichtig wandelden we over de kleine zand,stenen, glas vlakte.
Gelukkig waren er nog geen slangen en spinnen te bespeuren.


De school bestaat enkel uit 2 lokalen voor de hogere graden en een apart houten hut voor de kleuters. Het verschil met onze scholen was immens. Het duurde even voor we alles beseften.
Jammer genoeg konden we niet veel helpen, want wij wisten niets van het materiaal dat ze nog nodig hadden of wat in de vuilbak mocht. Telkens wanneer we wilden poetsen werd deze taak door iemand anders overgenomen. We hielpen dan met de kasten te verplaatsen en ze verschoten in positieve zin van onze spierballen.

Iets vroeger dan verwacht waren we terug thuis en konden we dit even komen posten. Deze week wordt een zware week, want vanaf woensdag moeten wij om kwart voor zeven klaarstaan aan de plaatselijke supermakt.

Wist je dat….
- er hier weinig verkeersborden zijn
- de straatnamen in de stoeprand gegraveerd zijn.
- ze hier twijfelen of Marijke een echte Belg is, omdat ze bruiner is.
- ze hier niet veel straatlantaarns hebben.
- Elra ook ongerust is als wij met de auto weg zijn.
- Bieke en Elien nog rustig in de winkel waren terwijl alles ging sluiten.
- Johan Marijke een beetje coucou vindt omdat ze de dodentocht gewandeld heeft.
- als iemand 100 km per uur over een zandweg rijdt, je veel stof maakt.
- Bieke verslaaft is aan de braai….

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi dames,
Wat beleven jullie een hoop in een paar dagen zeg! We wensen jullie veel plezier met de stage, zal zeker vermoeiend zijn de eerste week met al die nieuwe indrukken.
Heel veel plezier en groeten uit een besneeuwd Noorwegen
Marleen

Anoniem zei

Hey dag Lieke, en andere meiden
Jullie hebben toch al veel gedaan en gezien sinds jullie daar zijn, maar een echte stage kan je dat niet noemen he, meer een gezellig verlof, maar dat is nu bijna gedaan wat de school begint terug he.
Zeg Julie wel jammer dat ik voor U zo'n mooi en duur boek over Zuid Afrika heb gekocht dat je dan op de salon tafel hebt laten liggen he. Je had daar veel kunnen uit leren. Maar ja dat zal dan voor daarna zijn he. Dikke kusjes, mama Julie

Anoniem zei

dag julie,
Je mama maakte mij deze middag attent op jullie blog.
ik heb na de late shift alles in een keer doorgenomen.
Het was wel een hele boterham,maar dat wil precies ook zeggen dat je het reuze naar je zin hebt. Ik ben zelfs een beetje jaloers.
Vorige zondag hebben de keti's stage gedaan bij de speelclubbers en onze Thomas vond het super. "briljantissimo" zei hij.
Doe ook de groetjes aan je klasgenootjes. martine en jan

julie, bieke en marijke zei

Hey mamatje,
nu is de stage idd echt begonnen!! en het is een heel verschil! Dat is idd jammer van dat boekje, ik hah er al ff geleden aan gedacht... maar dan kan ik het thuis gebruiken om jullie alles te laten zien wat ik gedaan heb!!

Dikke Kus!!
Julie

julie, bieke en marijke zei

Hey Jan, Martine en Kids,
Ik ben blij te lezen dat jullie mijn blog ook ontdekt hebben, nu kan je alles op de voet volgen!!! ja wij beleven hier heel veel en tot hiertoe is het al super geweest! Vandaag onze eerste stage dag gehad en dat was wel een verschil tegen bij ons!! maar het was wel heel leuk!
Ik ben fier op de Keti's dat ze het zo goed gedaan hebben...
Dikke kus,
Julie

Anoniem zei

hallo julie,
hier is alles goed.
sorry dat ik het ben vergeten maar het is hier met thomas.
doe de groetjes aan de dieren en de kinderen van de klas.
ik heb de foto's gezien van de leeuwen en van de klas en ik vond ze briljant.
groetjes en een suuuuuuuper dikke kuuuuuuuus en het is ook tof met lennart in de chiro.
ik mis je heeeeeeeeeeel hard.
thomas sprangers